top of page
Αναζήτηση

Ο ένας στους πέντε Άντρες.

Έγινε ενημέρωση: 13 Ιαν 2023Η ημέρα που συμπλήρωσα εκείνο το τεστ και διάβασα τα αποτελέσματα του, έχει μείνει στη μνήμη μου σαν ένας πολύ σημαντικός σταθμός της ζωής μου!


Επιτέλους ένιωσα πως δεν είμαι μόνος και δεν είμαι και "προβληματικός".

Όλη μου τη ζωή ένιωθα και γνώριζα πως είμαι διαφορετικός και αυτό μέχρι να μάθω πως είμαι άτομο υψηλής ευαισθησίας.


Το σώμα μου και ο νους μου, ακολουθούσαν διαφορετικούς ρυθμούς από τους υπόλοιπους, η ηρεμία και η ησυχία για εμένα έπαιζαν πάντα βασικό ρόλο σε οτιδήποτε.

Πάντα αναρωτιόμουν, με ποιο τρόπο όλοι οι υπόλοιποι έμοιαζαν να ζούνε τη ζωή τους με ευκολία , χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες και πάντα γεμάτοι ενέργεια. Κάτι όμως που δεν ίσχυε για εμένα. Εγώ ήμουν το αντίθετο, όλες μου οι αισθήσεις ήταν στα κόκκινα μετά από μια έντονη δραστηριότητα και πάντα είχα κάτι να απασχολεί τη σκέψη μου. Αυτό όμως, είναι κάτι που όσοι είναι άτομα υψηλής ευαισθησίας καταλαβαίνουν πολύ καλά.


  • Πιστεύεις ότι αισθάνεσαι τα πράγματα πιο βαθιά από τους υπολοίπους;

  • Η πολυκοσμία, οι έντονοι και με πολλές πληροφορίες χώροι σε καταβάλλουν και σε κουράζουν;

  • Νιώθεις συχνά πως θέλεις να αποσυρθείς κάπου μόνος σου έστω και για λίγο;

  • Νιώθεις πως κανείς δεν σε καταλαβαίνει πραγματικά;

  • Ο καφές σου προκαλεί έντονο εκνευρισμό;

Αν ναι, τότε πολύ πιθανόν να είσαι ένα άτομο Υψηλής Ευαισθησίας.


Η Dr. Aron, κορυφαία ερευνήτρια και ειδικός πάνω σε αυτό το θέμα, αναφέρει πως ένα άτομο Υψηλής Ευαισθησίας αντιλαμβάνεται και βιώνει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με τους υπόλοιπους.


Έρευνες έχουν δείξει πως γεννιέται με μια βιολογική ιδιαιτερότητα, που τον κάνει να αντιλαμβάνεται τις λεπτές λεπτομέρειες και να επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες, πολύ πιο βαθιά. Τα άτομα τα οποία έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, παρουσιάζουν διαφορές και σε νευρολογικό επίπεδο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό (Acevedo, Aron, Aron, Sangster, Collins, & Brown, 2014).


Ως άτομο Υψηλής Ευαισθησίας ορίζεται αυτό που βιώνει έντονα σωματική, νοητική ή και συναισθηματική απάντηση (αντίδραση) στα ερεθίσματα. Σε αυτά τα ερεθίσματα, συμπεριλαμβάνονται τα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το περιβάλλον και τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται ή τα εσωτερικά ερεθίσματα όπως οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η αίσθηση του ίδιου του σώματος. Τα Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας είναι το ένα στα πέντε και τα ποσοστά είναι ίδια μεταξύ αντρών και γυναικών (Aron, 1997).


Πέρα από Άτομο Υψηλής Ευαισθησίας είμαι όμως και άντρας.

Τι είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου σας αν συνδυάσετε τον όρο ευαισθησία και άντρας;

Πολύ πιθανόν να σκεφτείτε ευαίσθητος άντρας = αδύναμος, ίσως όχι και πολύ άντρας.

Στην περίπτωση που δεν σκεφτήκατε κάτι αρνητικό, φαντάζομαι δεν σκεφτήκατε ούτε δυνατός ούτε αρρενωπός.

Δυστυχώς, ο κόσμος στον οποίον ζούμε, έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα στερεότυπα για τον άντρα και τη γυναίκα, προστάζοντας τους συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Για όσους με γνωρίζουν προσωπικά, φαντάζομαι θα έμοιαζα πάντα κάποιος πολύ σοβαρός, με ένα βλέμμα θυμωμένο.

Πίσω από πολλούς σκληρούς και θυμωμένους άντρες, υπάρχει ένας άντρας υψηλής ευαισθησίας. Η σκληρή τους στάση, δημιουργήθηκε ακριβώς για να κρύψει αυτήν τους την πλευρά, γιατί δεν ταιριάζει στο σύγχρονο στερεότυπο.

Αυτά τα άτομα, έχουν αναγκαστεί να μην δεχτούν και να βάλουν στην άκρη τις αληθινές τους ανάγκες από πολύ μικρά παιδιά. Ένα “πώς κάνεις έτσι, οι άντρες δεν κλαίνε!” ή “μη κάνεις σαν κοριτσάκι!” μπορεί να ήταν η αρχή του τέλους των αληθινών αναγκών τους, του αληθινού τους εαυτού. Ναι, γιατί εμείς τα άτομα υψηλής ευαισθησίας, ό,τι ακούμε και νιώθουμε το παίρνουμε πάντα πολύ σοβαρά και το επεξεργαζόμαστε σε εξαιρετικό βάθος, επειδή έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλος μας. Όχι, δεν έχουμε υπερδυνάμεις, τα αισθητήρια μας είναι πάνω κάτω όπως όλων των υπολοίπων, απλώς η επεξεργασία είναι σε εξαιρετικό βαθμό, και για να το πω αλλιώς, η ανάλυση των δεδομένων που μας παρουσιάζουν οι αισθήσεις μας, είναι πολύ βαθιές. Τα παίρνουμε όλα σοβαρά, γιατί για εμάς είναι όλα σοβαρά!

Δεν πέρασαν πάρα πολλά χρόνια, από τότε που η επιβίωση των κοινωνιών βασιζόταν και στο κυνήγι. Τα άτομα με αυτό το χαρακτηριστικό, ήταν εξαιρετικοί κυνηγοί και προστάτες. Ο κάθε ανεπαίσθητος ήχος, μια μικρή αλλαγή σε ένα τοπίο, μια ανεπαίσθητη κίνηση στον ορίζοντα δεν περνούσε απαρατήρητη από ένα άτομο υψηλής ευαισθησίας. Μια τόσο μικρή λεπτομέρεια μπορούσε να εξασφαλίσει το γεύμα μιας οικογένειας ή και την επιβίωση της, αν υπήρχε μια εξωτερική απειλή.

Με την εξέλιξη των κοινωνιών, τα άτομα υψηλής ευαισθησίας έγιναν οι θεραπευτές, ο σοφός του χωριού, γιατί ήταν αυτοί που με την εξαιρετική τους διαίσθηση -είπαμε εξαιρετική επεξεργασία των δεδομένων- μπορούσαν να βρίσκουν λύσεις εκεί που όλοι οι υπόλοιποι κολλούσαν, μπορούσαν να βρουν λύση και εκεί όπου κανείς δε έβρισκε τίποτα.

Κάπου στην πορεία, όταν η κοινωνία μας άρχισε να μεταλλάσσεται και να έχει ως πρότυπο την παραγωγή και την απόδοση, η αξία του ατόμου υψηλής ευαισθησίας κυρίως αν ήταν άντρας, άρχισε να πέφτει, γιατί δεν χρειαζόταν πια κάποιος που θα μπορούσε να επεξεργάζεται με τις αισθήσεις του, χρειαζόντουσαν ακούραστα εργατικά χέρια. Η κοινωνία χρειαζόταν μόνο το σώμα των αντρών, και για να το πω και διαφορετικά, όσο λιγότερο σκεφτόταν τόσο καλύτερα, χρειαζόταν μηχανές που δεν πολυσκέφτονται, μηχανές που να αντέχουν, όσο πιο πολύ αντέχουν τόσο πιο χρήσιμες.

Η απώθηση των συναισθημάτων και της ευαισθησίας, έχει καταστροφική επίπτωση για τους άντρες αλλά και για όσους αλληλοεπιδρούν μαζί τους. Κατά επέκταση άντρες οι οποίοι έχουν καταπιέσει τους εαυτούς τους, έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο ο οποίος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Άντρες ηγέτες σε όλον τον κόσμο, επιλέγουν κυρίως επιθετικές πολιτικές και τη χρήση βίας για να λύνουν τα διάφορα ζητήματα.

Ιστορικά, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, στο οποίο οι άντρες ηγέτες ή θα αποφασίσουν να συνεχίσουν να λύνουν τις διαφορές τους μέσα από τη βία ρισκάροντας και τον αφανισμό της ανθρωπότητας ή θα στραφούν σε πιο συνεργατικές και συλλογικές λύσεις για την εξωτερική, οικονομική και περιβαντολογική τους πολιτική. Αγκαλιάζοντας την ποικιλομορφία της ανθρώπινης ύπαρξης, συμπεριλαμβάνοντας και τους υψηλά ευαίσθητους άντρες,είναι η λύση για ένα καλύτερο κόσμο.

Οι κοινωνίες που ακμάζουν, είναι αυτές που τιμάνε τους πολεμιστές αλλά και τους ευαίσθητους συμβούλους τους.

Παρότι οι άντρες υψηλής ευαισθησίας δεν προτιμάνε να είναι πολεμιστές, οι μάχες τους χρειάζονται εξίσου θάρρος. Η προσωπική αλλά και η παγκόσμια ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναβίωση αντρών, όπως ο Ίησους, ο Βούδας, ο Δαλάι Λάμα, ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Martin Luther King. Χρειάζεται εξαιρετική δύναμη και θάρρος ψυχής για να μπορέσει κάποιος να εκφραστεί αληθινά για τη δικαιοσύνη, τις αρχές και την ηθική, όπως έκαναν αυτοί οι σοφοί άντρες και πνευματικοί ηγέτες.


Το αποτέλεσμα του μοντέλο του σκληρού, επιθετικού και χωρίς συναισθήματα άντρα, έδειξε πια τα αποτελέσματα του.


Όσοι περισσότεροι άντρες με υψηλή ευαισθησία, αρχίσουν να αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τα συναισθήματα τους, τόσο λιγότεροι θυμωμένοι άντρες θα υπάρχουν και άλλο τόσο ο κόσμος για όλους μας θα γίνετε πιο συμπονετικός και πιο ανθρώπινος.


Raffaello Saracini MSc.


Βιβλιογραφία

Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others' emotions. Brain and behavior, 4(4), 580–594. https://doi.org/10.1002/brb3.242


Aron, E. N., & Aron, A. (1997). Sensory-processing sensitivity and its relation to introversion and emotionality. Journal of Personality and Social Psychology, 73(2), 345–368.

684 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentarer


bottom of page